NÄR INGEN SER

Utgiven: på Lind & Co förlag maj 2023
Omslag: Henrik Koitzsch
Band: Inbunden med skyddsomslag
Omfång: 302 sidor
ISBN: 978-91-8018-720-6
Pocket: ISBN 978-91-8053-016-3
Ljudbok: 978-91-8019-473-0
Uppläsare: Jonas Malmsjö
e-bok: 978-91-8053-016-3

NÄR INGEN SER

Utgiven: på Lind & Co förlag maj 2023
Omslag: Henrik Koitzsch
Band: Inbunden med skyddsomslag
Omfång: 302 sidor
ISBN: 978-91-8018-720-6
Pocket: ISBN 978-91-8053-016-3
Ljudbok: 978-91-8019-473-0
Uppläsare: Jonas Malmsjö
e-bok: 978-91-8053-016-3

STORYTEL

Boken är fantastiskt skriven.
Detaljerna är spot on och jag ryser genom hela kapitel.

MOA LARSSON

Leif seglar med den här boken upp som min favoritförfattare. Tack för att du belyser samhällsproblemen vi så sällan pratar om, och för att du som man tar den taktpinnen. Boken är fantastiskt skriven. Detaljerna är spot on och jag ryser genom hela kapitel.

BOKTANTEN

En obehaglig med ruggigt bra bok!

Jag skulle önska att detta var en fiktiv bok utan ett spår av sanning men dessvärre är det inte det. Även om själva historien är påhittad så hade det lika gärna kunnat vara en biografi av någons liv.

”När ingen ser” är en verklighetstrogen bok om våld i nära relation, hur det byggs upp succesivt från kontrollerande och isolerande till en mer fysisk misshandel. Boken har ett behagligt tempo och de växelvisa kapitlen skapar en bra balans i intrigen. Jag som läsare får även lära mig o rättsprocessen på ett lagom sätt, utan korvstoppning.

Det är en spännande och lättläst bok, i den bemärkelsen att den är välskriven och har ett bra språk. Men känslomässigt är den allt annat än lättläst. Leif Appelgren och skrivit en hel del obehagliga scener där våldet beskrivs på ett väldigt realistisk sätt, utan att han för den skull frossa i onödiga detaljer.

Jag hoppas och tror att Leif Appelgren är en författare som vi kommer att få se mer av. Har du inte läst något av honom tycker jag absolut att du ska göra det.

CAROLINES BOKLIV

Verkligen är värd att läsas- om man klarar av att läsa om mäns våld mot kvinnor.

CAROLINE VÅGERSTAM

Jag tyckte verkligen Leifs tidigare bok ”Ingen ond man”. I samma anda fortsätter den här boken. Otroligt spännande med andra ord.

En ung kvinna ringer 112 och säger att hon har dödat sin man. I lägenheten påträffas en död man och kvinnan själv- som är mycket svårt skadad. Hon säger att hon dödat i självförsvar, att hon bara avvärjt att själv dödas. Hennes svåra skador- och tidigare anmälningar och domar mot mannen talar till hennes fördel. Men det finns andra spår som antyder att kvinnan kanske inte bara har förvarat sig.

En tät och spännande bok om våld i nära relation som väcker frågor om hur mycket våld som egentligen får användas som självförsvar. Otroligt lättläst och samtidigt spännande. Påminner en del om Persson Giolitos, Grebes och Edvardssons böcker men är fortfarande en egen, unik berättelse.

Rekommenderas för lättläst, spännande sommarläsning. ”När ingen ser” är verkligen är värd att läsas- om man klarar av att läsa om mäns våld mot kvinnor.

BOKTIPS

Jadå han gör det igen! Vilken författare och berättare du är, @storiesandlaw !

AGNETA NORRGÅRD

När ingen ser av Leif Appelgren har en ruggig handling, är ohyggligt trovärdig och är en oerhört välskriven roman. Det är den andra helt fristående kriminalromanen av åklagaren Leif Appelgren och det känns och märks att han är väl insatt i yrket och vet vad han talar om. Det här är en författare som är här för att stanna. Och har du ännu inte läst något av honom, gör det!

Handling: Efter att unga Sophia Jonasson ringer 112 och berättar att hon dödat sin pojkvän är det kammaråklagare Mats Ljunggren som blir ansvarig för den komplexa utredningen. För det till synes uppenbara är alltmer komplicerat och snårigt än det först verkar.

Förord: ”Det finns många som tyvärr kan komma att känna igen sig i delar av den här berättelsen. Alltför många är jag rädd.”

Boken handlar om våld i hemmet och här kommer vi bakom de stängda dörrarna. Det är en tuff och stark läsning då intrigen upplevs så trovärdig att jag flera gånger under läsningen kommer på mig att tro att jag läst om händelsen i verkliga tidningsartiklar. Återigen imponeras jag av författarens fingertoppskänsla att endast redogöra för det som behövs för att väcka känslor och få en bild av förloppet och inte grotta ner sig mer än nödvändigt i det ofattbara våldet. Dessutom är huvudpersonen Mats Ljunggren både mänsklig och sympatisk, vilket jag gillar skarpt. Trots att handlingen är ohygglig och väcker starka känslor hos mig, så väljer jag att läsa böcker som utifrån olika perspektiv skildrar aktuella samhällsproblem och där jag får förståelse för hur olika yrkesgrupper agerar i utredningar.

SYSTRARNABOKTOKIGA

Handlingen är trovärdig och välskriven med mycket spänning.

Gillade första boken och hade höga förväntningar på denna del. De infriades ganska direkt. Handlingen är trovärdig och välskriven med mycket spänning. Karaktärerna är mycket intressanta och gillar verkligen att få läsa om dem igen. Fick även lära känna några nya. Miljöbeskrivningarna var mycket målande och bra gestaltade. Språket är enkelt och flyter på mycket bra. En deckare som är lagom med blodiga detaljer. Uppläsaren passar perfekt till boken. Lyssna på denna spännande deckarserie.

IHYLLAN.SE

Jag gillar det här! Och fram för mer rättegångskrim!

LOTTA

När ingen ser är andra delen i serien om åklagare Mats Ljunggren, första delen heter Ingen ond man. Och det här är inga klassiska kriminalromaner där poliser löser brott, utan vi får följa en brottsutredning utifrån åklagarens perspektiv.

Den här gången handlar det om mäns våld mot kvinnor. Sophia har huggit ihjäl sin pojkvän Patrik med en sax, i nödvärn. Men går hennes historia ihop? Var ligger sanningen? Vi får följa dels åklagare Mats som försöker samla bevis, samtidigt som vi får följa Sophias berättelse från dagen hon första gången träffade Patrik, och hur han steg för steg bröt ner henne, isolerade henne, och misshandlade henne både fysiskt och psykiskt.

Det här är en riktigt bra och trovärdig skildring av ett av våra stora samhällsproblem, män som slår. Och hur det kan vara att leva i en relation med en sådan man. Sofias berättelse går in under huden. Det är också en trovärdig skildring av hur rättssystemet fungerar och alla procedurerna kring en utredning med häktning, förhör och så vidare, och Mats Ljunggren känns klockren i rollen som åklagare.

Jag gillar det här! Och fram för mer rättegångskrim!

STORYTEL

Författaren beskriver väldigt realistiskt hur våld i en nära relation kan se ut.

MICHAELA LUNDQVIST

Wow! Helt klart en av de bästa böcker jag lyssnat på. Författaren beskriver väldigt realistiskt hur våld i en nära relation kan se ut. Uppskattar också hur målande och detaljerat han beskriver omgivningar och händelseförlopp. Det märks att författaren har god kännedom om hur rättsväsendet fungerar i Sverige vilket ytterligare höjer trovärdigheten. Rekommenderar starkt denna, och så även hans första bok Ingen Ond Man som jag läst tidigare men som jag nu kommer att lyssna på igen.

STORYTEL

Författaren har verkligen fått till det bra, det är mycket trovärdigt och välskrivet!

BK

”Väldigt aktuell, tyvärr. Ingen människa skall behöva gå igenom detta, så fruktansvärt hemskt och tragiskt. Boken är väldigt välskriven och faktamässigt korrekt, vilket tilltalar mig mycket. Dessutom har han lyckats med att beskriva den destruktiva dans som pågår mellan Sophia och Patrik på ett mycket trovärdigt sätt. Innan våldet går över och blir fysiskt så är det subtilt och svårt att få grepp om. Författaren har verkligen fått till det bra, det är mycket trovärdigt och välskrivet! Jag ser fram emot fler böcker! Suveränt uppläst av Jonas!!”

LJUDBOKSBLOGGEN.COM

När ingen ser är en lika hemsk som viktig bok.

Den här boken börjar med en av de mest otäck misshandelsscener jag lyssnat på. Författaren beskriver den så att varje slag och varje glopord gör ont hjärtat på mig. Allt slutar med att Patrik ligger död med en sax i bröstet. Sophia ringer själv 112 och anmäler vad hon gjort.

Sophia är själv svårt misshandlad och hon förs till sjukhus och blir samtidigt misstänkt för dråp på din sambo.

Mats Ljunggren som vi fick lära känna i Ingen ond man får det här fallet på sitt bord. Han, hans erfarna poliser och vi lyssnare får sen följa Sophias liv fram till den ödesdigra kvällen. Ett liv med Patrik som kantats av misshandel, hot och förnedring. Så att hennes skador och det som har hänt tidigare är grund för att hon har agerat i självförsvar är det ingen som tvekar på. Men Mats och hans kollegor misstänker att det inte gått till riktigt som Sophia berättat.

Det är klart att man vill veta sanningen i en spänningsroman som denna och det är det som hela dramaturgin byggs upp kring. Samtidigt är det helt ointressant. Nej inte ur ett juridiskt perspektiv, men ur ett mänskligt.

Det här är verkligen en bok som berör. Jag känner så starkt för Sophia, hennes helvete som hon inte vet hur hon ska ta sig ur. Hur hon anpassar sig och täcker upp, hur hon ljuger och sminkar över. Men jag känner också för hennes bror som inte vill något hellre än att hjälpa henne men når inte fram. Det är med en stor klump i bröstet man lägger ifrån sig den här boken, samtidigt så kommer den finnas kvar. Jag har som människa väldigt svårt att förstå Patriks beteende, men samtidigt förstår jag inte drivkraften hos massmördare jag lyssnar på heller. Skillnaden är att vårt samhälle består av betydligt fler Patrikar än massmördare vilket skrämmer mig.

När ingen ser är en lika hemsk som viktig bok. Leif Appelgren beskriver kvinnomisshandel på ett sätt som skär i hjärtat. Välskrivet och berörande, det blir en stark fyra i betyg.

VÅR POLICY ANGÅENDE COOKIES

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbsida. För att läsa mer tryck på ”Policy” nedan.