Redan när Sophia hörde hur Patrik stängde dörren lite för hårt visste hon att det skulle kunna sluta illa för henne. Igen.

– Jag heter Sophia Jonasson. Jag har dödat min pojkvän.”

Efter att en kvinna ringt 112 beger sig polispatruller till en lägenhet på Östermalm i Stockholm. På golvet i badrummet anträffar de en död man, han har huggskador i bröstet. Kvinnan, Sophia Jonasson, blir misstänkt för dråp och grips, men hon är själv svårt misshandlad och förs till sjukhus för vård. Sophia säger att hon agerat i nödvärn, att pojkvännen Patrik annars skulle ha slagit ihjäl henne.

Kammaråklagare Mats Ljunggren får ansvaret för att leda utredningen och med hjälp av erfarna poliser och tekniker på våldsroteln försöker han ta reda på  vad som faktiskt hände den ödesdigra kvällen. Stegvis får de inblick i Sophias värld, en tillvaro förkrympt av kontroll och där våld och hot blivit vardag.

Att Sophia agerat i nödvärn får stöd inte bara av hennes svåra skador, utan även av tidigare anmälningar och domar mot Patrik för våld mot kvinnor. Men det finns också spår som antyder att Sophia inte bara försvarat sig …

Hur starkt är egentligen skyddet för våldsutsatta kvinnor? Finns det alltid en väg ut? Och hur mycket våld kan tolereras för att skydda sig  själv?

Utgiven: på Lind & Co förlag maj 2023
Omslag: Henrik Koitzsch
Band: Inbunden med skyddsomslag
Omfång: 302 sidor
ISBN: 978-91-8018-720-6
Pocket: 978-91-8053-214-3
Ljudbok: 978-91-8019-473-0
Uppläsare: Jonas Malmsjö
E-bok: 978-91-8053-016-3

VÅR POLICY ANGÅENDE COOKIES

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbsida. För att läsa mer tryck på ”Policy” nedan.