NÄR INGEN SER

Utgiven: på Lind & Co förlag maj 2023
Omslag: Henrik Koitzsch
Band: Inbunden med skyddsomslag
Format: 135 x 210 mm
Omfång: 302 sidor
ISBN: 978-91-8018-720-6
Ljudbok: 978-91-8019-473-0
Uppläsare: Jonas Malmsjö

CAROLINES BOKLIV

CAROLINE VÅGERSTAM
Juli, 2023.
 

Verkligen är värd att läsas- om man klarar av att läsa om mäns våld mot kvinnor.

Jag tyckte verkligen Leifs tidigare bok ”Ingen ond man”. I samma anda fortsätter den här boken. Otroligt spännande med andra ord.

En ung kvinna ringer 112 och säger att hon har dödat sin man. I lägenheten påträffas en död man och kvinnan själv- som är mycket svårt skadad. Hon säger att hon dödat i självförsvar, att hon bara avvärjt att själv dödas. Hennes svåra skador- och tidigare anmälningar och domar mot mannen talar till hennes fördel. Men det finns andra spår som antyder att kvinnan kanske inte bara har förvarat sig.

En tät och spännande bok om våld i nära relation som väcker frågor om hur mycket våld som egentligen får användas som självförsvar. Otroligt lättläst och samtidigt spännande. Påminner en del om Persson Giolitos, Grebes och Edvardssons böcker men är fortfarande en egen, unik berättelse.

Rekommenderas för lättläst, spännande sommarläsning. ”När ingen ser” är verkligen är värd att läsas- om man klarar av att läsa om mäns våld mot kvinnor.

BOKTIPS

AGNETA NORRGÅRD
Juli, 2023.
 

– Jadå han gör det igen! Vilken författare och berättare du är, @storiesandlaw !

När ingen ser av Leif Appelgren har en ruggig handling, är ohyggligt trovärdig och är en oerhört välskriven roman. Det är den andra helt fristående kriminalromanen av åklagaren Leif Appelgren och det känns och märks att han är väl insatt i yrket och vet vad han talar om. Det här är en författare som är här för att stanna. Och har du ännu inte läst något av honom, gör det!

Handling: Efter att unga Sophia Jonasson ringer 112 och berättar att hon dödat sin pojkvän är det kammaråklagare Mats Ljunggren som blir ansvarig för den komplexa utredningen. För det till synes uppenbara är alltmer komplicerat och snårigt än det först verkar.

Förord: ”Det finns många som tyvärr kan komma att känna igen sig i delar av den här berättelsen. Alltför många är jag rädd.”

Boken handlar om våld i hemmet och här kommer vi bakom de stängda dörrarna. Det är en tuff och stark läsning då intrigen upplevs så trovärdig att jag flera gånger under läsningen kommer på mig att tro att jag läst om händelsen i verkliga tidningsartiklar. Återigen imponeras jag av författarens fingertoppskänsla att endast redogöra för det som behövs för att väcka känslor och få en bild av förloppet och inte grotta ner sig mer än nödvändigt i det ofattbara våldet. Dessutom är huvudpersonen Mats Ljunggren både mänsklig och sympatisk, vilket jag gillar skarpt. Trots att handlingen är ohygglig och väcker starka känslor hos mig, så väljer jag att läsa böcker som utifrån olika perspektiv skildrar aktuella samhällsproblem och där jag får förståelse för hur olika yrkesgrupper agerar i utredningar.

systrarnaboktokiga
5/5

“Handlingen är trovärdig och välskriven med mycket spänning.”

Gillade första boken och hade höga förväntningar på denna del. De infriades ganska direkt. Handlingen är trovärdig och välskriven med mycket spänning. Karaktärerna är mycket intressanta och gillar verkligen att få läsa om dem igen. Fick även lära känna några nya. Miljöbeskrivningarna var mycket målande och bra gestaltade. Språket är enkelt och flyter på mycket bra. En deckare som är lagom med blodiga detaljer. Uppläsaren passar perfekt till boken. Lyssna på denna spännande deckarserie.

IHYLLAN.SE

LOTTA

“Jag gillar det här! Och fram för mer rättegångskrim!”

När ingen ser är andra delen i serien om åklagare Mats Ljunggren, första delen heter Ingen ond man. Och det här är inga klassiska kriminalromaner där poliser löser brott, utan vi får följa en brottsutredning utifrån åklagarens perspektiv.

Den här gången handlar det om mäns våld mot kvinnor. Sophia har huggit ihjäl sin pojkvän Patrik med en sax, i nödvärn. Men går hennes historia ihop? Var ligger sanningen? Vi får följa dels åklagare Mats som försöker samla bevis, samtidigt som vi får följa Sophias berättelse från dagen hon första gången träffade Patrik, och hur han steg för steg bröt ner henne, isolerade henne, och misshandlade henne både fysiskt och psykiskt.

Det här är en riktigt bra och trovärdig skildring av ett av våra stora samhällsproblem, män som slår. Och hur det kan vara att leva i en relation med en sådan man. Sofias berättelse går in under huden. Det är också en trovärdig skildring av hur rättssystemet fungerar och alla procedurerna kring en utredning med häktning, förhör och så vidare, och Mats Ljunggren känns klockren i rollen som åklagare.

Jag gillar det här! Och fram för mer rättegångskrim!

STORYTEL

5/5
Michaela Lundqvist

“Författaren beskriver väldigt realistiskt hur våld i en nära relation kan se ut.”

Wow! Helt klart en av de bästa böcker jag lyssnat på. Författaren beskriver väldigt realistiskt hur våld i en nära relation kan se ut. Uppskattar också hur målande och detaljerat han beskriver omgivningar och händelseförlopp. Det märks att författaren har god kännedom om hur rättsväsendet fungerar i Sverige vilket ytterligare höjer trovärdigheten. Rekommenderar starkt denna, och så även hans första bok Ingen Ond Man som jag läst tidigare men som jag nu kommer att lyssna på igen.

STORYTEL

5/5
BK

“Författaren har verkligen fått till det bra, det är mycket trovärdigt och välskrivet!”

”Väldigt aktuell, tyvärr. Ingen människa skall behöva gå igenom detta, så fruktansvärt hemskt och tragiskt. Boken är väldigt välskriven och faktamässigt korrekt, vilket tilltalar mig mycket. Dessutom har han lyckats med att beskriva den destruktiva dans som pågår mellan Sophia och Patrik på ett mycket trovärdigt sätt. Innan våldet går över och blir fysiskt så är det subtilt och svårt att få grepp om. Författaren har verkligen fått till det bra, det är mycket trovärdigt och välskrivet! Jag ser fram emot fler böcker! Suveränt uppläst av Jonas!!”

LJUDBOKSBLOGGEN.COM

4/5

“När ingen ser är en lika hemsk som viktig bok.”

Den här boken börjar med en av de mest otäck misshandelsscener jag lyssnat på. Författaren beskriver den så att varje slag och varje glopord gör ont hjärtat på mig. Allt slutar med att Patrik ligger död med en sax i bröstet. Sophia ringer själv 112 och anmäler vad hon gjort.

Sophia är själv svårt misshandlad och hon förs till sjukhus och blir samtidigt misstänkt för dråp på din sambo.

Mats Ljunggren som vi fick lära känna i Ingen ond man får det här fallet på sitt bord. Han, hans erfarna poliser och vi lyssnare får sen följa Sophias liv fram till den ödesdigra kvällen. Ett liv med Patrik som kantats av misshandel, hot och förnedring. Så att hennes skador och det som har hänt tidigare är grund för att hon har agerat i självförsvar är det ingen som tvekar på. Men Mats och hans kollegor misstänker att det inte gått till riktigt som Sophia berättat.

Det är klart att man vill veta sanningen i en spänningsroman som denna och det är det som hela dramaturgin byggs upp kring. Samtidigt är det helt ointressant. Nej inte ur ett juridiskt perspektiv, men ur ett mänskligt.

Det här är verkligen en bok som berör. Jag känner så starkt för Sophia, hennes helvete som hon inte vet hur hon ska ta sig ur. Hur hon anpassar sig och täcker upp, hur hon ljuger och sminkar över. Men jag känner också för hennes bror som inte vill något hellre än att hjälpa henne men når inte fram. Det är med en stor klump i bröstet man lägger ifrån sig den här boken, samtidigt så kommer den finnas kvar. Jag har som människa väldigt svårt att förstå Patriks beteende, men samtidigt förstår jag inte drivkraften hos massmördare jag lyssnar på heller. Skillnaden är att vårt samhälle består av betydligt fler Patrikar än massmördare vilket skrämmer mig.

När ingen ser är en lika hemsk som viktig bok. Leif Appelgren beskriver kvinnomisshandel på ett sätt som skär i hjärtat. Välskrivet och berörande, det blir en stark fyra i betyg.

INGEN OND MAN

Utgiven: på Lind & Co förlag maj 2021
Omslag: Henrik Koitzsch
Band: Inbunden med skyddsomslag
Format: 135 x 210 mm
Omfång: ca 350 sidor
ISBN: 978-91-7903-544-0
Ljudbok: 978-91-7995-279-2
Uppläsare: Jonas Malmsjö
E-bok: 978-91-7903-599-0

STORYTEL

5/5
V Bok

“Oj vilken bok, den har allt!!”

“Så otroligt bra, tappar aldrig tempot utan går målmedvetet framåt i jämn takt. Den tog slut alldeles för fort men jag hoppas det kommer fler böcker! Fantastiskt uppläst  av JM.”

STORYTEL

5/5
joakim borkovic

“En fullständigt briljant historia.”

”Trovärdig hela vägen, kryddad med ett felfritt språk. Med de vardagliga karaktärerna och de fullt förståeliga tankarna kring hämnd, är det här – utan konkurrens – den bästa boken på flera år.”

BTJ

LEKTÖR KENT LIDMAN
Publiceras i BTJ-häftet nr 12, 2021.
 

“En av de bättre romaner om gängkriminalitet som jag läst på länge”

“Ingen ond man är en spännande, tät och dramatisk berättelse med ett lite annat perspektiv än i de flesta andra romaner inom denna genre. Författaren har ett rakt och medryckande språk och för skickligt berättelsen framåt. Både karaktärerna och miljön skildras på ett trovärdigt sätt. En av de bättre romaner om gängkriminalitet som jag läst på länge.”

MARIESTADS TIDNINGEN

“Lovande debut om god man.”

”Debuterande författaren Leif Appelgren har en bakgrund som åklagare och det blir stundtals väl mycket formalia kring bland annat åtalsprocessen, men historien är bra och känns väldigt aktuell.”

KAPPRAKT.SE

ANDERS KAPP

”Berättartekniken är lysande genomtänkt.”
”En mycket lovande och välskriven debut.”

”Redan på sidan 36, vet vi läsare det mesta om vad som hänt, hur det hänt och vilka de inblandade är. Mycket är redan uttalat och resten är lätt att gissa. Det är ett originellt grepp inom en genre där den mest klassiska frågan alltid varit: vem är mördaren? Men det är ett grepp som fungerar överraskande bra i en verkligt spännande berättelse som i stället fokuserar frågan varför; vilka är de processer som leder fram till de olika händelserna och vilka konsekvenser får olika handlingar. Och den stora frågan som redan titeln antyder: är onda handlingar liktydigt med att de som begår dem också är onda människor eller finns det situationer då onda handlingar är moraliskt försvarbara?

Man kan läsa sig till det mesta här i världen och det finns gott om exempel på författare med en imponerande förmåga till ambitiös research. Men egna erfarenheter, det självupplevda, bär alltid med sig någon sorts bekväm hemkänsla som sprider sig till läsaren. Författaren har lång erfarenhet som åklagare, en omfattande personlig kunskap om rättssystemet, och det märks tydligt i hans berättande. Dessutom har han ett uppenbart intresse för etiska frågor. Här finns en imponerande karaktärsutveckling där olika människor åtskilda moraliska drivkrafter hela tiden spelar en viktig roll.”

”Berättartekniken är lysande genomtänkt.”
”En mycket lovande och välskriven debut.”

AKADEMIBOKHANDELN

JOHAN ZILLÉN
Akademiebokhandeln Center Syd

“En för mig solklar kandidat till årets debutantpris från Svenska Deckarakademien!”

”Lyssnar på: Leif Appelgrens ”Ingen ond man”. En ytterst obehaglig, men intensivt spännande och aktuell juridisk thriller om gängkriminalitet och hämnd. En för mig solklar kandidat till årets debutantpris från Svenska Deckarakademien!”

LÄSA & LYSSNA

lasaochlyssna.wordpress.com
28 maj 2021

“Mycket bra debut!”

”Berättelsen väcker tankar … är hämnd någonsin rimlig, kan man leva med sig själv och man genomför samma våldshandlingar som de man hämnas på? Detta gör den här boken till nåt djupare än en ”vanlig” deckare. Appelgren har dessutom poängterat att det finns ljuspunkter också, det finns goda människor därute. Det tackar jag för.

Mycket bra debut”

JENNIESBOKLISTA

INSTAGRAM #jenniesboklista
25 maj 2021
 

“Spännande, skakande och stark debut”

SYSTRARNABOKTOKIGA

INSTAGRAM #systrarnaboktokiga

“Boken får en stark femma av mig.”

”Vet inte riktigt vart jag ska börja för den här boken var en av de bästa jag någonsin lyssnat på. Handlingen är otroligt detaljrik, spännande och grymt fascinerande. Otroliga karaktärsgestaltningar som liksom väcks till genom sidorna och följer med genom bokens sidor. Känslobeskrivningarna finner jag knappt inga ord för, för dessa var så djupa och välskrivna så man kunde verkligen känna det karaktärerna känner. Har nog aldrig lyssnat på en bok vars författare lyckats så bra med just den delen. Miljöbeskrivningarna var mycket detaljrika och trovärdiga. Handlingen var även väldigt oförutsägbar vilket jag gillar starkt. Detta är inte någon klassisk pusseldeckare utan en kriminalroman utöver det vanliga. Börjar du lyssna så kommer du vara fast. Skulle absolut kunna se denna bok som film. Ser fram emot fler böcker av författaren.

Boken får en stark femma av mig.”

KICKIBOKMAL

INSTAGRAM #kickibokmal
2 juni 2021
 

”Ingen ond man är just så bra, välskriven och intressant från första till sista sidan.”

”Det är något alldeles speciellt njutbart i att få läsa en kriminalroman som sticker ut genom en trovärdig intrig, ett mångfacetterat persongalleri och ett njutbart språk. ”

”Ingen ond man är just så bra, välskriven och intressant från första till sista sidan.”

BOKTIPSET.SE

MARIE BONNEVIER
Maj 2021
 

“Den är riktigt spännande och inte värre otäck än att jag klarade av det”

”Boken är välskriven och gillar att författaren lyfter fram en nyanserad och mänsklig aspekt i en del av det som händer, allt är inte bara svart eller vitt. Dessutom är den riktigt spännande och inte värre otäck än att jag klarade av det.”

PETERWESTERBERG.NU

PETER WESTBERG
Författare

“Välskriven debut”

”Intrigen i Ingen ond man är knappast något nytt på kartan. En ung kvinna som utsätts för ett grovt övergrepp. Uppgörelser bland förortsgangsters. En sargad familj som vill se rättvisa skipad av samhället. Vi har läst det, lyssnat på det och sett det på film så många gånger, men Appelgren gör det riktigt, riktigt bra. Det är spännande, intressant, karaktärerna känns trovärdiga och välgestaltade”

”Det märks att Appelgren har arbetat som åklagare för i just de delarna som rör det rättsliga, där boken för en stund förvandlas till ett rättegångsdrama, glimmar det till lite extra.”

”Ingen ond man är en mycket imponerande debut och jag ser fram emot mer av författaren.”

VÅR POLICY ANGÅENDE COOKIES

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbsida. För att läsa mer tryck på “Policy” nedan.