NÄR INGEN SER

STORYTEL

5/5

BK

Författaren har verkligen fått till det bra, det är mycket trovärdigt och välskrivet!

”Väldigt aktuell, tyvärr. Ingen människa skall behöva gå igenom detta, så fruktansvärt hemskt och tragiskt. Boken är väldigt välskriven och faktamässigt korrekt, vilket tilltalar mig mycket. Dessutom har han lyckats med att beskriva den destruktiva dans som pågår mellan Sophia och Patrik på ett mycket trovärdigt sätt. Innan våldet går över och blir fysiskt så är det subtilt och svårt att få grepp om. Författaren har verkligen fått till det bra, det är mycket trovärdigt och välskrivet! Jag ser fram emot fler böcker! Suveränt uppläst av Jonas!!”

LJUDBOKSBLOGGEN.COM

4/5

När ingen ser är en lika hemsk som viktig bok.

Den här boken börjar med en av de mest otäck misshandelsscener jag lyssnat på. Författaren beskriver den så att varje slag och varje glopord gör ont hjärtat på mig. Allt slutar med att Patrik ligger död med en sax i bröstet. Sophia ringer själv 112 och anmäler vad hon gjort.

Sophia är själv svårt misshandlad och hon förs till sjukhus och blir samtidigt misstänkt för dråp på din sambo.

Mats Ljunggren som vi fick lära känna i Ingen ond man får det här fallet på sitt bord. Han, hans erfarna poliser och vi lyssnare får sen följa Sophias liv fram till den ödesdigra kvällen. Ett liv med Patrik som kantats av misshandel, hot och förnedring. Så att hennes skador och det som har hänt tidigare är grund för att hon har agerat i självförsvar är det ingen som tvekar på. Men Mats och hans kollegor misstänker att det inte gått till riktigt som Sophia berättat.

Det är klart att man vill veta sanningen i en spänningsroman som denna och det är det som hela dramaturgin byggs upp kring. Samtidigt är det helt ointressant. Nej inte ur ett juridiskt perspektiv, men ur ett mänskligt.

Det här är verkligen en bok som berör. Jag känner så starkt för Sophia, hennes helvete som hon inte vet hur hon ska ta sig ur. Hur hon anpassar sig och täcker upp, hur hon ljuger och sminkar över. Men jag känner också för hennes bror som inte vill något hellre än att hjälpa henne men når inte fram. Det är med en stor klump i bröstet man lägger ifrån sig den här boken, samtidigt så kommer den finnas kvar. Jag har som människa väldigt svårt att förstå Patriks beteende, men samtidigt förstår jag inte drivkraften hos massmördare jag lyssnar på heller. Skillnaden är att vårt samhälle består av betydligt fler Patrikar än massmördare vilket skrämmer mig.

När ingen ser är en lika hemsk som viktig bok. Leif Appelgren beskriver kvinnomisshandel på ett sätt som skär i hjärtat. Välskrivet och berörande, det blir en stark fyra i betyg.

INGEN OND MAN

STORYTEL

5/5
V Bok

“Oj vilken bok, den har allt!!”

“Så otroligt bra, tappar aldrig tempot utan går målmedvetet framåt i jämn takt. Den tog slut alldeles för fort men jag hoppas det kommer fler böcker! Fantastiskt uppläst  av JM.”

STORYTEL

5/5
Joakim Borkovic
 

“En fullständigt briljant historia.”

”Trovärdig hela vägen, kryddad med ett felfritt språk. Med de vardagliga karaktärerna och de fullt förståeliga tankarna kring hämnd, är det här – utan konkurrens – den bästa boken på flera år.”

BTJ

LEKTÖR KENT LIDMAN
Publiceras i BTJ-häftet nr 12, 2021.
 

“En av de bättre romaner om gängkriminalitet som jag läst på länge”

“Ingen ond man är en spännande, tät och dramatisk berättelse med ett lite annat perspektiv än i de flesta andra romaner inom denna genre. Författaren har ett rakt och medryckande språk och för skickligt berättelsen framåt. Både karaktärerna och miljön skildras på ett trovärdigt sätt. En av de bättre romaner om gängkriminalitet som jag läst på länge.”

MARIESTADS TIDNINGEN

ALF EHN
Maj, 2021.
 

“Lovande debut om god man.”

”Debuterande författaren Leif Appelgren har en bakgrund som åklagare och det blir stundtals väl mycket formalia kring bland annat åtalsprocessen, men historien är bra och känns väldigt aktuell.”

KAPPRAKT.SE

ANDERS KAPP

”Berättartekniken är lysande genomtänkt.”
”En mycket lovande och välskriven debut.”

”Redan på sidan 36, vet vi läsare det mesta om vad som hänt, hur det hänt och vilka de inblandade är. Mycket är redan uttalat och resten är lätt att gissa. Det är ett originellt grepp inom en genre där den mest klassiska frågan alltid varit: vem är mördaren? Men det är ett grepp som fungerar överraskande bra i en verkligt spännande berättelse som i stället fokuserar frågan varför; vilka är de processer som leder fram till de olika händelserna och vilka konsekvenser får olika handlingar. Och den stora frågan som redan titeln antyder: är onda handlingar liktydigt med att de som begår dem också är onda människor eller finns det situationer då onda handlingar är moraliskt försvarbara?

Man kan läsa sig till det mesta här i världen och det finns gott om exempel på författare med en imponerande förmåga till ambitiös research. Men egna erfarenheter, det självupplevda, bär alltid med sig någon sorts bekväm hemkänsla som sprider sig till läsaren. Författaren har lång erfarenhet som åklagare, en omfattande personlig kunskap om rättssystemet, och det märks tydligt i hans berättande. Dessutom har han ett uppenbart intresse för etiska frågor. Här finns en imponerande karaktärsutveckling där olika människor åtskilda moraliska drivkrafter hela tiden spelar en viktig roll.”

”Berättartekniken är lysande genomtänkt.”

”en mycket lovande och välskriven debut.”

AKADEMIBOKHANDELN

JOHAN ZILLÉN
Akademiebokhandeln Center Syd

“En för mig solklar kandidat till årets debutantpris från Svenska Deckarakademien!”

”Lyssnar på: Leif Appelgrens ”Ingen ond man”. En ytterst obehaglig, men intensivt spännande och aktuell juridisk thriller om gängkriminalitet och hämnd. En för mig solklar kandidat till årets debutantpris från Svenska Deckarakademien!”

LÄSA & LYSSNA

lasaochlyssna.wordpress.com
28 maj 2021

“Mycket bra debut!”

”Berättelsen väcker tankar … är hämnd någonsin rimlig, kan man leva med sig själv och man genomför samma våldshandlingar som de man hämnas på? Detta gör den här boken till nåt djupare än en ”vanlig” deckare. Appelgren har dessutom poängterat att det finns ljuspunkter också, det finns goda människor därute. Det tackar jag för.

Mycket bra debut”

JENNIESBOKLISTA

INSTAGRAM #jenniesboklista
25 maj 2021
 

“Spännande, skakande och stark debut”

SYSTRARNABOKTOKIGA

INSTAGRAM #systrarnaboktokiga

“Boken får en stark femma av mig.”

”Vet inte riktigt vart jag ska börja för den här boken var en av de bästa jag någonsin lyssnat på. Handlingen är otroligt detaljrik, spännande och grymt fascinerande. Otroliga karaktärsgestaltningar som liksom väcks till genom sidorna och följer med genom bokens sidor. Känslobeskrivningarna finner jag knappt inga ord för, för dessa var så djupa och välskrivna så man kunde verkligen känna det karaktärerna känner. Har nog aldrig lyssnat på en bok vars författare lyckats så bra med just den delen. Miljöbeskrivningarna var mycket detaljrika och trovärdiga. Handlingen var även väldigt oförutsägbar vilket jag gillar starkt. Detta är inte någon klassisk pusseldeckare utan en kriminalroman utöver det vanliga. Börjar du lyssna så kommer du vara fast. Skulle absolut kunna se denna bok som film. Ser fram emot fler böcker av författaren.

Boken får en stark femma av mig.”

KICKIBOKMAL

INSTAGRAM #kickibokmal
2 juni 2021
 

”Ingen ond man är just så bra, välskriven och intressant från första till sista sidan.”

”Det är något alldeles speciellt njutbart i att få läsa en kriminalroman som sticker ut genom en trovärdig intrig, ett mångfacetterat persongalleri och ett njutbart språk. ”

”Ingen ond man är just så bra, välskriven och intressant från första till sista sidan.”

BOKTIPSET.SE

MARIE BONNEVIER
Maj 2021
 

“Den är riktigt spännande och inte värre otäck än att jag klarade av det”

”Boken är välskriven och gillar att författaren lyfter fram en nyanserad och mänsklig aspekt i en del av det som händer, allt är inte bara svart eller vitt. Dessutom är den riktigt spännande och inte värre otäck än att jag klarade av det.”

PeterWestberg.nu

PETER WESTBERG
Författare

“Välskriven debut”

”Intrigen i Ingen ond man är knappast något nytt på kartan. En ung kvinna som utsätts för ett grovt övergrepp. Uppgörelser bland förortsgangsters. En sargad familj som vill se rättvisa skipad av samhället. Vi har läst det, lyssnat på det och sett det på film så många gånger, men Appelgren gör det riktigt, riktigt bra. Det är spännande, intressant, karaktärerna känns trovärdiga och välgestaltade”

”Det märks att Appelgren har arbetat som åklagare för i just de delarna som rör det rättsliga, där boken för en stund förvandlas till ett rättegångsdrama, glimmar det till lite extra.”

”Ingen ond man är en mycket imponerande debut och jag ser fram emot mer av författaren.”

VÅR POLICY ANGÅENDE COOKIES

Vi använder cookies för att förbättra din upplevelse på vår webbsida. För att läsa mer tryck på “Policy” nedan.